Kakas pkhlmuffin
Hozzvalk: 2 cssze finomliszt 3 evkanl kaka (nem instant!) 1 teskanl stpor ½ teskanl szdabikarbna ¼ teskanl s 4 evkanl lgy vaj 1 ½ cssze cukor 1 tojs 2 teskanl vanlia kivonat vagy aroma 1 cssze kefr vagy joghurt (r) Dsztshez: 2 tojsfehrje 2 ½ - 3 porcukor 1 teskanl vanlia aroma 2 evkanl friss narancsl fekete vagy barna telfestk
Elkszts: A stt elmelegtjk 175 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk. Egy kzepes mret tlban sszekeverjk a lisztet, a kakat, a stport, a szdabikarbnt s a st. Egy nagy tlban elektromos habvervel kzepes fokozaton habosra keverjk a vajat a cukorral, majd hozzadjuk a tojst s a vanliaaromt, s ezt is jl elkeverjk. A lisztes keverket hrom rszletben adjuk hozz a kefrrel felvltva. A masszt az elksztett muffinformkba kanalazzuk, 2/3-ig tltjk meg ket. 16-20 percig stjk.(tprbval ellenrizzk, hogy megslt-e) Kivesszk a stbl, a formban hagyjuk hlni 5 percig, majd rcsra kiszedjk ket, s gy htjk szobahmrskletre. A dsztshez a tojsfehrjket egy tlba tesszk, elekrtomos habvervel magas fokozaton lgy habot vernk belle. Hozzadjuk a porcukrot, a vanlit s a narancslevet, s tovbb keverjk, amg sr s fnyes masszt nem kapunk. (knnyen kenhetnek kell lennie! ha tl folys, keverjnk mg hozz cukrot, ha tl sr, akkor narancslevet!) A kapott massza kb. egyharmadt ttesszk egy kis tlkba, hozzkeverjk az telfestket. Nyomzskba tesszk (kis lukba!), vagy egy nejlonzacskba, s kiszrjuk tvel a sarkt. A fehr mzat a muffinokra kanalazzuk, s eloszlatjuk a tetejkn egy kssel. A stt mzzal a muffinok kzepbl kiindulva spirlis vonalat hzunk egszen a szlig. Egy kssel a spirl kzepbl indulva a muffin szle fel vonalat hzunk, majd a kst letrljk, s most 1-2 centivel odbb kvlrl befel haladva hzunk vonalat a kssel. Ezt addig folytatjuk, mg krbe nem rnk, s az bra nem formz pkhlt. 12 muffin lesz egy adagbl.
Kukoricalisztes-mzes muffin
Hozzvalk: 1 cssze liszt ½ cssze kukoricaliszt 1 teskanl stpor ½ teskanl szdabikarbna ¼ teskanl s 1 cssze mz ½ cssze lgy vaj 2 (nagy) tojs 1 ½ teskanl vanliakivonat vagy aroma ½ cssze tejfl
Elkszts: A stt elmelegtjk 220 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk. Egy kisebb tlban sszekeverjk a lisztet, a kukoricalisztet, a stport, a szdabikarbnt s a st. Egy nagyobb tlban elektromos habvervel magas fokozaton habosra keverjk a mzet s a vajat. Beletjk a tojsokat, s hozzadjuk a vanlit. Alacsony fokozaton kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket, majd a tejflt is. A masszt a formkba kanalazzuk, s 15-20 percig stjk.
"Mega" muffin
Hozzvalk: 2 cssze teljes kirls liszt 1 evkanl stpor ½ cssze barna cukor 1 teskanl fahj ¼ teskanl gymbr ½ teskanl s 1 nagy tojs 1 cssze sszeturmixolt sttk vagy srgarpa 1 cssze natr joghurt ¼ cssze olaj
Elkszts: A stt elmelegtjk 220 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk. sszekeverjk a lisztet a stporral, a cukorral, a fahjjal, a gymbrrel s a sval. A tojst elkeverjk a sttk- vagy srgarpaprvel, a joghurttal s az olajjal, majd hozzadjuk (kis adagonknt) a lisztes keverket. A masszt a formkba kanalazzuk (csak 2/3-ig tltjk meg!), majd 15-20 percig stjk.
Tipp:Keverjnk a tsztba mazsolt, vagy mogyort!
szi muffin
Hozzvalk: 3 cssze liszt 1 evkanl stpor ½ teskanl szdabikarbna ½ teskanl s 2 teskanl rlt fahj ½ teskanl frissen reszelt/rlt szerecsendi 1 teskanl rlt gymbr 1 ¼ cssze tej 2 tojs, enyhn felverve 1 cssze olvasztott vaj 1 csze durvra aprtott fonya 1 cssze durvra reszelt hmozott, kimagozott alma ½ cssze kockra vgott fge ¾ cssze durvra vgott pirtott fldimogyor ¾ cssze barna cukor ¾ cssze kristlycukor
Elkszts: A stt 190 C-ra elmelegtjk. A muffinformkat kibleljk paprral. A szraz hozzvalkat sszekeverjk egy nagyobb tlban. A kzepbe csinlunk egy mlyedst, hozzntjk a tejet, a felvert tojsokat s az olvasztott vajat, majd vatosan sszekeverjk. Hozzadjuk a gymlcsket, a mogyort, a ktfajta cukrot. A tsztt az elksztett formkba kanalazzuk, s 15-20 perc alatt kszre stjk.
Sttks-alms muffin
Hozzvalk: 2 ½ cssze liszt 2 cssze reszelt alma 1 teskanl szdabikarbna ½ teskanl s 2 tojs ½ cssze olaj 1 cssze sttk konzerv (megsttt, cukrozott sttk is j) - tpasszrozva 1 evkanl mzeskalcs fszerkeverk 2 cssze cukor Tetejre: ¼ cssze cukor 2 evkanl liszt 4 teskanl vaj
Elkszts: A stt elmelegtjk 165 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk. sszekeverjk a lisztet a szdabikarbnval, a sval s a fszerkeverkkel. A tojsokat habosra keverjk a cukorral, belekeverjk az olajat, majd a reszelt almt s a sttkprt is. A kapott masszhoz hozzkeverjk a lisztes keverket, majd a muffinformkba kanalazzuk. sszekeverjk a ¼ cssze cukrot a vajjal s a liszttel, majd ezzel a keverkkel megkenegetjk a muffinok tetejt. 15-20 percig stjk. (tprba!)
Tripln csokis muffin
Hozzvalk: ½ cssze vaj 8,5 dkg tcsokold 2 ¼ cssze liszt 1 teskanl szdabikarbna ¼ teskanl s 1 cssze kefr 1 cssze cukor 2 tojs 1 teskanl vanliakivonat 17 dkg tejcsokis tortadara 17 dkg fehrcsokis tortadara 1 cssze aprra vgott mogyor
Elkszts: A stt elmelegtjk 190 C-ra, a muffinformkat elksztjk: muffinpaprral kibleljk. A vajat gz fltt felolvasztjuk az tcsokival. Ezalatt habosra keverjk a cukrot a tojsokkal, a kefrrel s a vanlival. A lisztet, a st s a szdabikarbnt sszekeverjk. A tojsos keverkhez vatosan hozzntjk a szobahmrskletre httt olvasztott csokit. A lisztes keverket hozzadjuk a csokis masszhoz, s simra keverjk. A csokidarkat belekeverjk a tsztba, majd a muffinformkba kanalazzuk: mindegyik formt 2/3-ig tltjk meg. 20-25 percig stjk.
Tipp: * A tortadara helyett hasznlhatunk durvra vgott csokit is. * Sts eltt szrjuk meg a muffinok tetejt reszelt csokival.
"Fekete erd" muffin
Hozzvalk: 20 dkg meggybeftt 26 dkg liszt ½ teskanl szdabikarbna 2 ½ teskanl stpor 3-4 evkanl kakapor 4-5 evkanl csokolds tortadara 2 tojs 12 dkg cukor 12,5 dkg puha vaj/margarin 2,2 dl kefr Dsztshez: 6 evkanl meggyl 2 dl tejszn zls szerint cukor 12 szem meggy csokolds tortadara
Elkszts: A stt elmelegtjk 180 C-ra. A muffinformkat kibleljk paprral. A meggybefttet lecsepegtetjk, aprra vgjuk. A lisztet elkeverjk a stporral, a szdabikarbnval, a kakaval s a csokis tortadarval. A tojsokat habosra keverjk a cukorral, majd hozzadjuk a vajat s a kefrt. A tojsos masszhoz kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket, s egynem masszv keverjk, vgl hozzadjuk az aprra vgott meggybefttet. A tsztt a formkba tltjk, s kb. 20 perc alatt kszre stjk. A megslt muffinokat 5-10 percig hagyjuk hlni a formkban, majd kivesszk ket a formbl s megvrjuk, mg teljesen kihlnek. Mindegyik muffint titatjuk 1-2 teskanl meggylvel. Felverjk a tejsznt a cukorral. A muffinok tetejre tesznk 2 evkanl habot, majd a tetejre nyomunk egy szem meggyet, s megszrjuk tortadarval.
Tipp: A meggylevet helyettesthetjk meggy- vagy cseresznyeplinkval.
Karamells muffin
Hozzvalk: 12 dkg vaj/margarin 12 dkg cukor 18 dkg durvra vgott di 20 dkg liszt 5 dkg zabpehely 2 ½ teskanl stpor ½ teskanl szdabikarbna 1 teskanl fahj 1 tojs 1 csomag vanlis cukor 14 dkg cukor 12,5 dkg vaj/margarin 2,5 dl kefr
Elkszts: A stt elmelegtjk 180 C-ra, a formkat alapsoan kikenjk vajjal, vagy kibleljk stpaprral. Egy kisebb tlban a 12 dkg vajat kikeverjk a cukorral s 10 dkg dival, s a stformk aljra adagoljuk. A lisztet elkeverjk a zabpehellyel, a stporral, a szdabikarbnval, a fahjjal s a maradk dival. A tojst habosra keverjk a cukorral, hozzadjuk a vanlis cukrot, a vajat s a kefrt, majd belekanalazzuk a lisztes keverket, s homogn masszv keverjk. A tsztt a stformba tltjk a dis keverk tetejre, majd 20 percig stjk. A kislt muffinokat 10-15 percig pihentetjk, majd kivesszk a formbl, megfordtjuk s strcson hagyjuk teljesen kihlni. A stpaprt lehzzuk a muffinok tetejrl, vagy ha vajaztuk a formt, egy kanllal kiszedjk a formban maradt dis-karamellt, s a muffinok tetejre halmozzuk.
"Tr Rudi" muffin
Hozzvalk: 10 dkg csoki 3 tojs 15 dkg cukor 5 dkg liszt 7,5 dkg vaj 1 csomag vanlis cukor 2 teskanl stpor 3 evkanl tej 25 dkg tr porcukor tejfl
Elkszts: A csokit sszetrjk s sszekeverjk a liszttel s a stporral. Egy msik tlban a tojsok srgjt habosra keverjk a cukorral s a puha vajjal. Majd elksztjk a trt palacsintatltelk-szeren: porcukor+tejfl, de ne legyen tl folys. Ezt a masszt is beletesszk a tsztba. Majd tejjel laztjuk egy kicsit, beletesszk a vanlis cukrot. A tojsfehrjkbl csiptenyi sval kemny habot verek, s egy rszt elszr erteljes fakanlmozdulatokkal, durvn belekeverem a tsztba, majd a tbbit csak nagyon vatos, laza mozdulatokkal. Ha ez megvan, akkor mehet bele a stporos, csokis liszt. Az egsz masszt belekanalazzuk a kivajazott horpadsokba, s megstjk 30 perc alatt (175 fokon, gzstn 4-es fokozat).
Tipp: A tetejre a "Tr Rudi" hats rdekben lehet csokimzt tenni!!:)
Citromos-manduls muffin
Hozzvalk: 2 alaposan megmosott citom 3 tojs 15 dkg rlt mandula 1 teskanl stpor 15 dkg cukor
Elkszts: A citromokat beletesszk egy kis lbosba, s annyi vizet nttnk rjuk amennyi ellepte ket. Miutn felforrt a vz, lejjebb vesszk a lngot, s fed alatt hsz percig kis lngon forraljuk a gymlcsket. (Ennyi id elg ahhoz, hogy megpuhuljanak, aztn kell mg tovbbi harminc perc hogy kezelhet hmrskletv hljenek.) A stt elmelegtjk 175 C-ra, kzben elksztjk a tsztt: A citomokat flbevgjuk, a magokat egy ks hegyvel kipiszkljuk bellk, s a mag nlkli gymlcsket falatnyi darabkkra vgjuk. (hjval egytt!) Elvesszk a kses bett robotgpet, s mris beletehetjk a citomdarabokat. Ehhez jnnek a tojsok, s addig keverjk, mg szinte sima massza lesz belle. Maradhatnak benne helyenknt kis citomhjdarabkk de azok nagyon finomak lesznek a ksz muffinokban. Hozzszrjuk mg a pphez az rlt mandult, a stport s cukrot, s megint jhet a gp. Ezzel ksz van a tszta, s mehet a horpadsokba, majd a meleg stbe. 25-30 perc alatt slnek meg, s tbb napig nagyon finomak.
Forraltboros muffin
Hozzvalk: 14 dkg vaj 12 dkg cukor pici s 3 tojs srgja 3 tojs fehrje 14 dkg liszt 1 kvskanl stpor 1 kvskanl rlt fahj 6 dkg darlt (reszelt)tcsokold 75 ml lehttt, fszerezett forralt bor
Elkszts: A vajat 6 dkg cukorral s a sval habosra keverjk, majd egyenknt belekeverjk a 3 tojssrgjt. A tojsfehrjt a maradk cukorral habb verjk. ( a tojs fehrjt elbb habosra verjk s ha mr elg kemny, akkor kell beleszrni a cukrot s mg egy kicsit verni, klnben csak fehr krm lesz s folyik, nem pedig hab!) Kzben muffinstt kikenjk vajjal, s liszttel megszrjuk vagy muffinpaprral kibleljk a formkat. A stt 170 C-ra (gz 3-as) elmelegtjk. A lisztet a stporral, az rlt fahjjal s a darlt (reszelt) tcsokoldval sszekeverjk. A lehttt forralt bort aprnknt a tojssrgjs masszhoz keverjk, majd a lisztes keverket is hozzkeverjk, a vgn pedig a kemnyre vert tojshabot finoman, hogy ne trjn ssze, a masszhoz keverjk. A muffinstt 3/4 rszig tltjk meg a masszval s kb. 30 percig stjk az elmelegtett stben.
Gesztenys muffin
Hozzvalk: 10 dkg tcsokold 25 dkg gesztenyemassza 10 dkg puha vaj 2 evkanl rum 2 evkanl baracklekvr 5 dkg cukor 3 tojs 1 csipetnyi s 5 dkg liszt 1 teskanl stpor Tetejre: tejsznhab rlt fahj
Elkszts: A muffinst mlyedseibe muffinpaprt tesznk. A darabokra trt tcsokit gz fltt felolvasztjuk, majd amikor kihlt robotgppel sszekeverjk a gesztenyemasszval, a puha vajjal, a rummal, a lekvrral, a cukorral s a tojsok srgjval. A tojsok fehrjbl csipetnyi sval kemny hbaot vernk, a lisztet pedig elvegytjk a stporral. A tojsfehrjehabot hozzkeverjk a gesztenys masszhoz (elbb egy kevs habbal fellaztjuk a masszt, majd vatosan hozzadjuk a tbbi habot is), majd belekeverjk a stporos lisztet s a muffinformkba adagoljuk. Elmelegtett stben 175 C-n stjk kb. 30 percig. Tejsznhabbal s rlt fahjjal dsztjk.
|