Kakaós pókhálómuffin
Hozzávalók: 2 csésze finomliszt 3 evőkanál kakaó (nem instant!) 1 teáskanál sütőpor ½ teáskanál szódabikarbóna ¼ teáskanál só 4 evőkanál lágy vaj 1 ½ csésze cukor 1 tojás 2 teáskanál vanília kivonat vagy aroma 1 csésze kefír vagy joghurt (író) Díszítéshez: 2 tojásfehérje 2 ½ - 3 porcukor 1 teáskanál vanília aroma 2 evőkanál friss narancslé fekete vagy barna ételfesték
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. Egy közepes méretű tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy nagy tálban elektromos habverővel közepes fokozaton habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliaaromát, és ezt is jól elkeverjük. A lisztes keveréket három részletben adjuk hozzá a kefírrel felváltva. A masszát az előkészített muffinformákba kanalazzuk, 2/3-ig töltjük meg őket. 16-20 percig sütjük.(tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e) Kivesszük a sütőből, a formában hagyjuk hűlni 5 percig, majd rácsra kiszedjük őket, és így hűtjük szobahőmérsékletűre. A díszítéshez a tojásfehérjéket egy tálba tesszük, elekrtomos habverővel magas fokozaton lágy habot verünk belőle. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát és a narancslevet, és tovább keverjük, amíg sűrű és fényes masszát nem kapunk. (könnyen kenhetőnek kell lennie! ha túl folyós, keverjünk még hozzá cukrot, ha túl sűrű, akkor narancslevet!) A kapott massza kb. egyharmadát áttesszük egy kis tálkába, hozzákeverjük az ételfestéket. Nyomózsákba tesszük (kis lukúba!), vagy egy nejlonzacskóba, és kiszúrjuk tűvel a sarkát. A fehér mázat a muffinokra kanalazzuk, és eloszlatjuk a tetejükön egy késsel. A sötét mázzal a muffinok közepéből kiindulva spirális vonalat húzunk egészen a széléig. Egy késsel a spirál közepéből indulva a muffin széle felé vonalat húzunk, majd a kést letöröljük, és most 1-2 centivel odébb kívülről befelé haladva húzunk vonalat a késsel. Ezt addig folytatjuk, míg körbe nem érünk, és az ábra nem formáz pókhálót. 12 muffin lesz egy adagból.
Kukoricalisztes-mézes muffin
Hozzávalók: 1 csésze liszt ½ csésze kukoricaliszt 1 teáskanál sütőpor ½ teáskanál szódabikarbóna ¼ teáskanál só 1 csésze méz ½ csésze lágy vaj 2 (nagy) tojás 1 ½ teáskanál vaníliakivonat vagy aroma ½ csésze tejföl
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy nagyobb tálban elektromos habverővel magas fokozaton habosra keverjük a mézet és a vajat. Beleütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a vaníliát. Alacsony fokozaton kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a tejfölt is. A masszát a formákba kanalazzuk, és 15-20 percig sütjük.
"Mega" muffin
Hozzávalók: 2 csésze teljes kiőrlésű liszt 1 evőkanál sütőpor ½ csésze barna cukor 1 teáskanál fahéj ¼ teáskanál gyömbér ½ teáskanál só 1 nagy tojás 1 csésze összeturmixolt sütőtök vagy sárgarépa 1 csésze natúr joghurt ¼ csésze olaj
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a cukorral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a sóval. A tojást elkeverjük a sütőtök- vagy sárgarépapürével, a joghurttal és az olajjal, majd hozzáadjuk (kis adagonként) a lisztes keveréket. A masszát a formákba kanalazzuk (csak 2/3-ig töltjük meg!), majd 15-20 percig sütjük.
Tipp:Keverjünk a tésztába mazsolát, vagy mogyorót!
Őszi muffin
Hozzávalók: 3 csésze liszt 1 evőkanál sütőpor ½ teáskanál szódabikarbóna ½ teáskanál só 2 teáskanál őrölt fahéj ½ teáskanál frissen reszelt/őrölt szerecsendió 1 teáskanál őrölt gyömbér 1 ¼ csésze tej 2 tojás, enyhén felverve 1 csésze olvasztott vaj 1 cséze durvára aprított áfonya 1 csésze durvára reszelt hámozott, kimagozott alma ½ csésze kockára vágott füge ¾ csésze durvára vágott pirított földimogyoró ¾ csésze barna cukor ¾ csésze kristálycukor
Elkészítés: A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kibéleljük papírral. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagyobb tálban. A közepébe csinálunk egy mélyedést, hozzáöntjük a tejet, a felvert tojásokat és az olvasztott vajat, majd óvatosan összekeverjük. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, a mogyorót, a kétfajta cukrot. A tésztát az előkészített formákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Sütőtökös-almás muffin
Hozzávalók: 2 ½ csésze liszt 2 csésze reszelt alma 1 teáskanál szódabikarbóna ½ teáskanál só 2 tojás ½ csésze olaj 1 csésze sütőtök konzerv (megsütött, cukrozott sütőtök is jó) - átpasszírozva 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék 2 csésze cukor Tetejére: ¼ csésze cukor 2 evőkanál liszt 4 teáskanál vaj
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 165 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerkeverékkel. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, belekeverjük az olajat, majd a reszelt almát és a sütőtökpürét is. A kapott masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd a muffinformákba kanalazzuk. Összekeverjük a ¼ csésze cukrot a vajjal és a liszttel, majd ezzel a keverékkel megkenegetjük a muffinok tetejét. 15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Triplán csokis muffin
Hozzávalók: ½ csésze vaj 8,5 dkg étcsokoládé 2 ¼ csésze liszt 1 teáskanál szódabikarbóna ¼ teáskanál só 1 csésze kefír 1 csésze cukor 2 tojás 1 teáskanál vaníliakivonat 17 dkg tejcsokis tortadara 17 dkg fehércsokis tortadara 1 csésze apróra vágott mogyoró
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük: muffinpapírral kibéleljük. A vajat gőz fölött felolvasztjuk az étcsokival. Ezalatt habosra keverjük a cukrot a tojásokkal, a kefírrel és a vaníliával. A lisztet, a sót és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojásos keverékhez óvatosan hozzáöntjük a szobahőmérsékletúre hűtött olvasztott csokit. A lisztes keveréket hozzáadjuk a csokis masszához, és simára keverjük. A csokidarákat belekeverjük a tésztába, majd a muffinformákba kanalazzuk: mindegyik formát 2/3-ig töltjük meg. 20-25 percig sütjük.
Tipp: * A tortadara helyett használhatunk durvára vágott csokit is. * Sütés előtt szórjuk meg a muffinok tetejét reszelt csokival.
"Fekete erdő" muffin
Hozzávalók: 20 dkg meggybefőtt 26 dkg liszt ½ teáskanál szódabikarbóna 2 ½ teáskanál sütőpor 3-4 evőkanál kakaópor 4-5 evőkanál csokoládés tortadara 2 tojás 12 dkg cukor 12,5 dkg puha vaj/margarin 2,2 dl kefír Díszítéshez: 6 evőkanál meggylé 2 dl tejszín ízlés szerint cukor 12 szem meggy csokoládés tortadara
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A muffinformákat kibéleljük papírral. A meggybefőttet lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a csokis tortadarával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a kefírt. A tojásos masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egynemű masszává keverjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott meggybefőttet. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. A megsült muffinokat 5-10 percig hagyjuk hűlni a formákban, majd kivesszük őket a formából és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek. Mindegyik muffint átitatjuk 1-2 teáskanál meggylével. Felverjük a tejszínt a cukorral. A muffinok tetejére teszünk 2 evőkanál habot, majd a tetejére nyomunk egy szem meggyet, és megszórjuk tortadarával.
Tipp: A meggylevet helyettesíthetjük meggy- vagy cseresznyepálinkával.
Karamellás muffin
Hozzávalók: 12 dkg vaj/margarin 12 dkg cukor 18 dkg durvára vágott dió 20 dkg liszt 5 dkg zabpehely 2 ½ teáskanál sütőpor ½ teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál fahéj 1 tojás 1 csomag vaníliás cukor 14 dkg cukor 12,5 dkg vaj/margarin 2,5 dl kefír
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a formákat alapsoan kikenjük vajjal, vagy kibéleljük sütőpapírral. Egy kisebb tálban a 12 dkg vajat kikeverjük a cukorral és 10 dkg dióval, és a sütőformák aljára adagoljuk. A lisztet elkeverjük a zabpehellyel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a maradék dióval. A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vajat és a kefírt, majd belekanalazzuk a lisztes keveréket, és homogén masszává keverjük. A tésztát a sütőformába töltjük a diós keverék tetejére, majd 20 percig sütjük. A kisült muffinokat 10-15 percig pihentetjük, majd kivesszük a formából, megfordítjuk és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőpapírt lehúzzuk a muffinok tetejéről, vagy ha vajaztuk a formát, egy kanállal kiszedjük a formában maradt diós-karamellát, és a muffinok tetejére halmozzuk.
"Túró Rudi" muffin
Hozzávalók: 10 dkg csoki 3 tojás 15 dkg cukor 5 dkg liszt 7,5 dkg vaj 1 csomag vaníliás cukor 2 teáskanál sütőpor 3 evőkanál tej 25 dkg túró porcukor tejföl
Elkészítés: A csokit összetörjük és összekeverjük a liszttel és a sütőporral. Egy másik tálban a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a puha vajjal. Majd elkészítjük a túrót palacsintatöltelék-szerűen: porcukor+tejföl, de ne legyen túl folyós. Ezt a masszát is beletesszük a tésztába. Majd tejjel lazítjuk egy kicsit, beletesszük a vaníliás cukrot. A tojásfehérjékből csiptenyi sóval kemény habot verek, és egy részét először erőteljes fakanálmozdulatokkal, durván belekeverem a tésztába, majd a többit csak nagyon óvatos, laza mozdulatokkal. Ha ez megvan, akkor mehet bele a sütőporos, csokis liszt. Az egész masszát belekanalazzuk a kivajazott horpadásokba, és megsütjük 30 perc alatt (175 fokon, gázsütőn 4-es fokozat).
Tipp: A tetejére a "Túró Rudi" hatás érdekében lehet csokimázt tenni!!:)
Citromos-mandulás muffin
Hozzávalók: 2 alaposan megmosott citom 3 tojás 15 dkg őrölt mandula 1 teáskanál sütőpor 15 dkg cukor
Elkészítés: A citromokat beletesszük egy kis lábosba, és annyi vizet öntötünk rájuk amennyi ellepte őket. Miután felforrt a víz, lejjebb vesszük a lángot, és fedő alatt húsz percig kis lángon forraljuk a gyümölcsöket. (Ennyi idő elég ahhoz, hogy megpuhuljanak, aztán kell még további harminc perc hogy kezelhető hőmérsékletűvé hűljenek.) A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, közben elkészítjük a tésztát: A citomokat félbevágjuk, a magokat egy kés hegyével kipiszkáljuk belőlük, és a mag nélküli gyümölcsöket falatnyi darabkákra vágjuk. (héjával együtt!) Elővesszük a késes betétű robotgépet, és máris beletehetjük a citomdarabokat. Ehhez jönnek a tojások, és addig keverjük, míg szinte sima massza lesz belőle. Maradhatnak benne helyenként kis citomhééjdarabkák de azok nagyon finomak lesznek a kész muffinokban. Hozzászórjuk még a péphez az őrölt mandulát, a sütőport és cukrot, és megint jöhet a gép. Ezzel kész van a tészta, és mehet a horpadásokba, majd a meleg sütőbe. 25-30 perc alatt sülnek meg, és több napig nagyon finomak.
Forraltboros muffin
Hozzávalók: 14 dkg vaj 12 dkg cukor pici só 3 tojás sárgája 3 tojás fehérje 14 dkg liszt 1 kávéskanál sütőpor 1 kávéskanál őrölt fahéj 6 dkg darált (reszelt)étcsokoládé 75 ml lehűtött, fűszerezett forralt bor
Elkészítés: A vajat 6 dkg cukorral és a sóval habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a 3 tojássárgáját. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. ( a tojás fehérjét előbb habosra verjük és ha már elég kemény, akkor kell beleszórni a cukrot és még egy kicsit verni, különben csak fehér krém lesz és folyik, nem pedig hab!) Közben muffinsütőt kikenjük vajjal, és liszttel megszórjuk vagy muffinpapírral kibéleljük a formákat. A sütőt 170 °C-ra (gáz 3-as) előmelegítjük. A lisztet a sütőporral, az őrölt fahéjjal és a darált (reszelt) étcsokoládéval összekeverjük. A lehűtött forralt bort apránként a tojássárgájás masszához keverjük, majd a lisztes keveréket is hozzákeverjük, a végén pedig a keményre vert tojáshabot finoman, hogy ne törjön össze, a masszához keverjük. A muffinsütőt 3/4 részéig töltjük meg a masszával és kb. 30 percig sütjük az előmelegített sütőben.
Gesztenyés muffin
Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé 25 dkg gesztenyemassza 10 dkg puha vaj 2 evőkanál rum 2 evőkanál baracklekvár 5 dkg cukor 3 tojás 1 csipetnyi só 5 dkg liszt 1 teáskanál sütőpor Tetejére: tejszínhab őrölt fahéj
Elkészítés: A muffinsütő mélyedéseibe muffinpapírt teszünk. A darabokra tört étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, majd amikor kihűlt robotgéppel összekeverjük a gesztenyemasszával, a puha vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral és a tojások sárgájával. A tojások fehérjéből csipetnyi sóval kemény hbaot verünk, a lisztet pedig elvegyítjük a sütőporral. A tojásfehérjehabot hozzákeverjük a gesztenyés masszához (előbb egy kevés habbal fellazítjuk a masszát, majd óvatosan hozzáadjuk a többi habot is), majd belekeverjük a sütőporos lisztet és a muffinformákba adagoljuk. Előmelegített sütőben 175 °C-n sütjük kb. 30 percig. Tejszínhabbal és őrölt fahéjjal díszítjük.
|