Simedi

 

E-mail nekem

          

 

Erdlyi jsgok

 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 

*Muffinok*

Kakas pkhlmuffin


Hozzvalk:
2 cssze finomliszt
3 evkanl kaka (nem instant!)
1 teskanl stpor
½ teskanl szdabikarbna
¼ teskanl s
4 evkanl lgy vaj
1 ½ cssze cukor
1 tojs
2 teskanl vanlia kivonat vagy aroma
1 cssze kefr vagy joghurt (r)
Dsztshez:
2 tojsfehrje
2 ½ - 3 porcukor
1 teskanl vanlia aroma
2 evkanl friss narancsl
fekete vagy barna telfestk

Elkszts:
A stt elmelegtjk 175 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk.
Egy kzepes mret tlban sszekeverjk a lisztet, a kakat, a stport, a szdabikarbnt s a st.
Egy nagy tlban elektromos habvervel kzepes fokozaton habosra keverjk a vajat a cukorral, majd hozzadjuk a tojst s a vanliaaromt, s ezt is jl elkeverjk. A lisztes keverket hrom rszletben adjuk hozz a kefrrel felvltva.
A masszt az elksztett muffinformkba kanalazzuk, 2/3-ig tltjk meg ket. 16-20 percig stjk.(tprbval ellenrizzk, hogy megslt-e)
Kivesszk a stbl, a formban hagyjuk hlni 5 percig, majd rcsra kiszedjk ket, s gy htjk szobahmrskletre.
A dsztshez a tojsfehrjket egy tlba tesszk, elekrtomos habvervel magas fokozaton lgy habot vernk belle. Hozzadjuk a porcukrot, a vanlit s a narancslevet, s tovbb keverjk, amg sr s fnyes masszt nem kapunk. (knnyen kenhetnek kell lennie! ha tl folys, keverjnk mg hozz cukrot, ha tl sr, akkor narancslevet!)
A kapott massza kb. egyharmadt ttesszk egy kis tlkba, hozzkeverjk az telfestket. Nyomzskba tesszk (kis lukba!), vagy egy nejlonzacskba, s kiszrjuk tvel a sarkt.
A fehr mzat a muffinokra kanalazzuk, s eloszlatjuk a tetejkn egy kssel. A stt mzzal a muffinok kzepbl kiindulva spirlis vonalat hzunk egszen a szlig. Egy kssel a spirl kzepbl indulva a muffin szle fel vonalat hzunk, majd a kst letrljk, s most 1-2 centivel odbb kvlrl befel haladva hzunk vonalat a kssel. Ezt addig folytatjuk, mg krbe nem rnk, s az bra nem formz pkhlt.
12 muffin lesz egy adagbl.

 


Kukoricalisztes-mzes muffin

Hozzvalk:
1 cssze liszt
½ cssze kukoricaliszt
1 teskanl stpor
½ teskanl szdabikarbna
¼ teskanl s
1 cssze mz
½ cssze lgy vaj
2 (nagy) tojs
1 ½ teskanl vanliakivonat vagy aroma
½ cssze tejfl

Elkszts:
A stt elmelegtjk 220 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk.
Egy kisebb tlban sszekeverjk a lisztet, a kukoricalisztet, a stport, a szdabikarbnt s a st. Egy nagyobb tlban elektromos habvervel magas fokozaton habosra keverjk a mzet s a vajat. Beletjk a tojsokat, s hozzadjuk a vanlit. Alacsony fokozaton kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket, majd a tejflt is.
A masszt a formkba kanalazzuk, s 15-20 percig stjk.

 


"Mega" muffin


Hozzvalk:
2 cssze teljes kirls liszt
1 evkanl stpor
½ cssze barna cukor
1 teskanl fahj
¼ teskanl gymbr
½ teskanl s
1 nagy tojs
1 cssze sszeturmixolt sttk vagy srgarpa
1 cssze natr joghurt
¼ cssze olaj

Elkszts:
A stt elmelegtjk 220 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk.
sszekeverjk a lisztet a stporral, a cukorral, a fahjjal, a gymbrrel s a sval. A tojst elkeverjk a sttk- vagy srgarpaprvel, a joghurttal s az olajjal, majd hozzadjuk (kis adagonknt) a lisztes keverket.
A masszt a formkba kanalazzuk (csak 2/3-ig tltjk meg!), majd 15-20 percig stjk.

Tipp:Keverjnk a tsztba mazsolt, vagy mogyort!


 

szi muffin


Hozzvalk:
3 cssze liszt
1 evkanl stpor
½ teskanl szdabikarbna
½ teskanl s
2 teskanl rlt fahj
½ teskanl frissen reszelt/rlt szerecsendi
1 teskanl rlt gymbr
1 ¼ cssze tej
2 tojs, enyhn felverve
1 cssze olvasztott vaj
1 csze durvra aprtott fonya
1 cssze durvra reszelt hmozott, kimagozott alma
½ cssze kockra vgott fge
¾ cssze durvra vgott pirtott fldimogyor
¾ cssze barna cukor
¾ cssze kristlycukor

Elkszts:
A stt 190 C-ra elmelegtjk. A muffinformkat kibleljk paprral.
A szraz hozzvalkat sszekeverjk egy nagyobb tlban. A kzepbe csinlunk egy mlyedst, hozzntjk a tejet, a felvert tojsokat s az olvasztott vajat, majd vatosan sszekeverjk. Hozzadjuk a gymlcsket, a mogyort, a ktfajta cukrot.
A tsztt az elksztett formkba kanalazzuk, s 15-20 perc alatt kszre stjk.

 


Sttks-alms muffin


Hozzvalk:
2 ½ cssze liszt
2 cssze reszelt alma
1 teskanl szdabikarbna
½ teskanl s
2 tojs
½ cssze olaj
1 cssze sttk konzerv (megsttt, cukrozott sttk is j) - tpasszrozva
1 evkanl mzeskalcs fszerkeverk
2 cssze cukor
Tetejre:
¼ cssze cukor
2 evkanl liszt
4 teskanl vaj

Elkszts:
A stt elmelegtjk 165 C-ra. A muffinformkat kivajazzuk, vagy paprral kibleljk.
sszekeverjk a lisztet a szdabikarbnval, a sval s a fszerkeverkkel. A tojsokat habosra keverjk a cukorral, belekeverjk az olajat, majd a reszelt almt s a sttkprt is. A kapott masszhoz hozzkeverjk a lisztes keverket, majd a muffinformkba kanalazzuk.
sszekeverjk a ¼ cssze cukrot a vajjal s a liszttel, majd ezzel a keverkkel megkenegetjk a muffinok tetejt.
15-20 percig stjk. (tprba!)


 

Tripln csokis muffin


Hozzvalk:
½ cssze vaj
8,5 dkg tcsokold
2 ¼ cssze liszt
1 teskanl szdabikarbna
¼ teskanl s
1 cssze kefr
1 cssze cukor
2 tojs
1 teskanl vanliakivonat
17 dkg tejcsokis tortadara
17 dkg fehrcsokis tortadara
1 cssze aprra vgott mogyor

Elkszts:
A stt elmelegtjk 190 C-ra, a muffinformkat elksztjk: muffinpaprral kibleljk.
A vajat gz fltt felolvasztjuk az tcsokival. Ezalatt habosra keverjk a cukrot a tojsokkal, a kefrrel s a vanlival. A lisztet, a st s a szdabikarbnt sszekeverjk. A tojsos keverkhez vatosan hozzntjk a szobahmrskletre httt olvasztott csokit. A lisztes keverket hozzadjuk a csokis masszhoz, s simra keverjk. A csokidarkat belekeverjk a tsztba, majd a muffinformkba kanalazzuk: mindegyik formt 2/3-ig tltjk meg.
20-25 percig stjk.

Tipp:
* A tortadara helyett hasznlhatunk durvra vgott csokit is.
* Sts eltt szrjuk meg a muffinok tetejt reszelt csokival.

 



"Fekete erd" muffin


Hozzvalk:
20 dkg meggybeftt
26 dkg liszt
½ teskanl szdabikarbna
2 ½ teskanl stpor
3-4 evkanl kakapor
4-5 evkanl csokolds tortadara
2 tojs
12 dkg cukor
12,5 dkg puha vaj/margarin
2,2 dl kefr
Dsztshez:
6 evkanl meggyl
2 dl tejszn
zls szerint cukor
12 szem meggy
csokolds tortadara

Elkszts:
A stt elmelegtjk 180 C-ra. A muffinformkat kibleljk paprral.
A meggybefttet lecsepegtetjk, aprra vgjuk.
A lisztet elkeverjk a stporral, a szdabikarbnval, a kakaval s a csokis tortadarval. A tojsokat habosra keverjk a cukorral, majd hozzadjuk a vajat s a kefrt. A tojsos masszhoz kis adagokban hozzadjuk a lisztes keverket, s egynem masszv keverjk, vgl hozzadjuk az aprra vgott meggybefttet.
A tsztt a formkba tltjk, s kb. 20 perc alatt kszre stjk.
A megslt muffinokat 5-10 percig hagyjuk hlni a formkban, majd kivesszk ket a formbl s megvrjuk, mg teljesen kihlnek.
Mindegyik muffint titatjuk 1-2 teskanl meggylvel.
Felverjk a tejsznt a cukorral. A muffinok tetejre tesznk 2 evkanl habot, majd a tetejre nyomunk egy szem meggyet, s megszrjuk tortadarval.

Tipp: A meggylevet helyettesthetjk meggy- vagy cseresznyeplinkval.


 

Karamells muffin


Hozzvalk:
12 dkg vaj/margarin
12 dkg cukor
18 dkg durvra vgott di
20 dkg liszt
5 dkg zabpehely
2 ½ teskanl stpor
½ teskanl szdabikarbna
1 teskanl fahj
1 tojs
1 csomag vanlis cukor
14 dkg cukor
12,5 dkg vaj/margarin
2,5 dl kefr

Elkszts:
A stt elmelegtjk 180 C-ra, a formkat alapsoan kikenjk vajjal, vagy kibleljk stpaprral.
Egy kisebb tlban a 12 dkg vajat kikeverjk a cukorral s 10 dkg dival, s a stformk aljra adagoljuk.
A lisztet elkeverjk a zabpehellyel, a stporral, a szdabikarbnval, a fahjjal s a maradk dival.
A tojst habosra keverjk a cukorral, hozzadjuk a vanlis cukrot, a vajat s a kefrt, majd belekanalazzuk a lisztes keverket, s homogn masszv keverjk.
A tsztt a stformba tltjk a dis keverk tetejre, majd 20 percig stjk.
A kislt muffinokat 10-15 percig pihentetjk, majd kivesszk a formbl, megfordtjuk s strcson hagyjuk teljesen kihlni.
A stpaprt lehzzuk a muffinok tetejrl, vagy ha vajaztuk a formt, egy kanllal kiszedjk a formban maradt dis-karamellt, s a muffinok tetejre halmozzuk.

 

 


 

"Tr Rudi" muffin


Hozzvalk:
10 dkg csoki
3 tojs
15 dkg cukor
5 dkg liszt
7,5 dkg vaj
1 csomag vanlis cukor
2 teskanl stpor
3 evkanl tej
25 dkg tr
porcukor
tejfl

Elkszts:
A csokit sszetrjk s sszekeverjk a liszttel s a stporral.
Egy msik tlban a tojsok srgjt habosra keverjk a cukorral s a puha vajjal. Majd elksztjk a trt palacsintatltelk-szeren: porcukor+tejfl, de ne legyen tl folys. Ezt a masszt is beletesszk a tsztba. Majd tejjel laztjuk egy kicsit, beletesszk a vanlis cukrot.
A tojsfehrjkbl csiptenyi sval kemny habot verek, s egy rszt elszr erteljes fakanlmozdulatokkal, durvn belekeverem a tsztba, majd a tbbit csak nagyon vatos, laza mozdulatokkal.
Ha ez megvan, akkor mehet bele a stporos, csokis liszt. Az egsz masszt belekanalazzuk a kivajazott horpadsokba, s megstjk 30 perc alatt (175 fokon, gzstn 4-es fokozat).

Tipp: A tetejre a "Tr Rudi" hats rdekben lehet csokimzt tenni!!:)

 


Citromos-manduls muffin


Hozzvalk:
2 alaposan megmosott citom
3 tojs
15 dkg rlt mandula
1 teskanl stpor
15 dkg cukor

Elkszts:
A citromokat beletesszk egy kis lbosba, s annyi vizet nttnk rjuk amennyi ellepte ket. Miutn felforrt a vz, lejjebb vesszk a lngot, s fed alatt hsz percig kis lngon forraljuk a gymlcsket. (Ennyi id elg ahhoz, hogy megpuhuljanak, aztn kell mg tovbbi harminc perc hogy kezelhet hmrskletv hljenek.)
A stt elmelegtjk 175 C-ra, kzben elksztjk a tsztt:
A citomokat flbevgjuk, a magokat egy ks hegyvel kipiszkljuk bellk, s a mag nlkli gymlcsket falatnyi darabkkra vgjuk. (hjval egytt!)
Elvesszk a kses bett robotgpet, s mris beletehetjk a citomdarabokat. Ehhez jnnek a tojsok, s addig keverjk, mg szinte sima massza lesz belle. Maradhatnak benne helyenknt kis citomhjdarabkk de azok nagyon finomak lesznek a ksz muffinokban.
Hozzszrjuk mg a pphez az rlt mandult, a stport s cukrot, s megint jhet a gp.
Ezzel ksz van a tszta, s mehet a horpadsokba, majd a meleg stbe. 25-30 perc alatt slnek meg, s tbb napig nagyon finomak.



Forraltboros muffin


Hozzvalk:
14 dkg vaj
12 dkg cukor
pici s
3 tojs srgja
3 tojs fehrje
14 dkg liszt
1 kvskanl stpor
1 kvskanl rlt fahj
6 dkg darlt (reszelt)tcsokold
75 ml lehttt, fszerezett forralt bor

Elkszts:
A vajat 6 dkg cukorral s a sval habosra keverjk, majd egyenknt belekeverjk a 3 tojssrgjt.
A tojsfehrjt a maradk cukorral habb verjk. ( a tojs fehrjt elbb habosra verjk s ha mr elg kemny, akkor kell beleszrni a cukrot s mg egy kicsit verni, klnben csak fehr krm lesz s folyik, nem pedig hab!)
Kzben muffinstt kikenjk vajjal, s liszttel megszrjuk vagy muffinpaprral kibleljk a formkat.
A stt 170 C-ra (gz 3-as) elmelegtjk.
A lisztet a stporral, az rlt fahjjal s a darlt (reszelt) tcsokoldval sszekeverjk.
A lehttt forralt bort aprnknt a tojssrgjs masszhoz keverjk, majd a lisztes keverket is hozzkeverjk, a vgn pedig a kemnyre vert tojshabot finoman, hogy ne trjn ssze, a masszhoz keverjk.
A muffinstt 3/4 rszig tltjk meg a masszval s kb. 30 percig stjk az elmelegtett stben.

 


Gesztenys muffin


Hozzvalk:
10 dkg tcsokold
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg puha vaj
2 evkanl rum
2 evkanl baracklekvr
5 dkg cukor
3 tojs
1 csipetnyi s
5 dkg liszt
1 teskanl stpor
Tetejre:
tejsznhab
rlt fahj

 

Elkszts:
A muffinst mlyedseibe muffinpaprt tesznk.
A darabokra trt tcsokit gz fltt felolvasztjuk, majd amikor kihlt robotgppel sszekeverjk a gesztenyemasszval, a puha vajjal, a rummal, a lekvrral, a cukorral s a tojsok srgjval.
A tojsok fehrjbl csipetnyi sval kemny hbaot vernk, a lisztet pedig elvegytjk a stporral.
A tojsfehrjehabot hozzkeverjk a gesztenys masszhoz (elbb egy kevs habbal fellaztjuk a masszt, majd vatosan hozzadjuk a tbbi habot is), majd belekeverjk a stporos lisztet s a muffinformkba adagoljuk.
Elmelegtett stben 175 C-n stjk kb. 30 percig.
Tejsznhabbal s rlt fahjjal dsztjk.

 

 


 

 
Csaldi kpek
 
Receptek
 
Kislnyunk oldala

          

      

 

Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    ✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG